Botanisch dineren bij Sanguisorba

Er valt wat te beleven in Ranst. Aan de Broechemlei experimenteert Bart Belmans er al 14 jaar met de kweek van kruiden en vergeten groenten. Kleinschalig, maar met een groot idealisme. Gisteren werd chef Martijn Luinstra losgelaten in deze speeltuin van smaken. Tot groot jolijt van onze zintuigen, want hij toverde een heerlijk botanisch diner tevoorschijn en wij schoven de beentjes onder tafel.

Bart is een teler met een aanstekelijk enthousiasme. Als ik (sorry, beetje te laat) op deze zonovergoten hete zomeravond kom aangefietst bij Sanguisorba staat hij het al uit volle borst uit te leggen. Heerlijk accent, daar versta ik elke letter van. Hij werkt hard om deze plek zo bijzonder te maken. Kwekers slapen volgens mij niet al te veel, maar je ziet dat hij zelf van zijn eigen groenten eet: hij bruist van de energie.

Veld- en proefwerk

Samen met twee vriendinnen en een twintigtal hongerige zielen bewegen we ons in kudde naar het veld. We luisteren naar Bart, die ons vrolijk amuseert met verhalen over zijn kweek-experimenten en de interacties met koks die hier allerhande nieuwe vormen, maten en smaken weten te ontdekken voor hun gerecht.

Experimenteren met planten

Tussen de venkel en het komkommerkruid valt mijn oog op de oerprei of parellook. Deze plant is de veel smaakvollere en ziekte resistente ‘oer’-variant van onze huidige, veel grotere, supermarktprei. Het gaat al snel over gemaksgroenten en hoe deze kweker durft experimenteren. Hier bestaat er geen onkruid of geen verloren plant. Bart laat zijn planten doorschieten, bloemen en zaden maken. Hij proeft en oogst wat lekker is. Hij laat planten hun goesting doen. Soms ten koste van de verkoopswaarde, maar meestal beloont moeder natuur met interessante ontdekkingen.

Amusant aperitief

Deze plek is voor chef koks één grote speeltuin van smaken en texturen. Martijn Luinstra en zijn vrouw Virginie Maes, het duo achter Gillia Smiles & Pasta mag zich hier vandaag uitleven. We krijgen vier amuse-bordjes gepresenteerd en onze magen worden gewekt met een heerlijk frisse rooibos-citrus kombucha. De amuses zijn één voor één schilderijtjes van bieten, wortelen, knollen, bladeren en bloemen. Plezant, en het beste van al: lekker!

Dit belooft voor het meergangen diner dat ons te wachten staat en terwijl het vuur goed wordt opgestookt in de smoker schuiven wij onze voeten onder tafel. Het aperitief heeft ons allen warm gekregen voor het vervolg: laat maar komen!

Aan tafel

Aan twee lange tafels in de open keuken hebben we zicht op de skills van onze gastheren. Ik gluur hoe ze de borden dresseren en probeer zo snel mogelijk te raden wat er op ligt. We eten gesmoorde vis met oerprei, een heerlijk smaakvolle wortelsoep en drie kipgerechten uit de barbecue. Ik geniet van de volle smaak van de groenten en de verfijnde kruiden. Het kleinste bloemmetje op mijn bord krijgt al m’n aandacht: de preibloemmetjes. Slechts een paar millimeter groot, maar o zo’n pittige ontdekking. (Wie kan ze vinden op de foto’s?)

Je ziet aan de foto’s die ik maakte met mijn crappy cameraatje dat het ondertussen al wat later werd. Twee kipgerechten at ik sneller op dan ik ze kon fotograferen. Genieten gaat voor. Als afsluiter krijgen we gebakken meloen met ik-weet-niet-meer-welk-kruid en een zoetzure dat-weet-ik-nog-wel dressing. Dat het lekker was.

Nakeuvelen

Met enkele aangepaste wijntjes in mijn kraag geraak ik aan de tetter met de bezieler van deze plek. We praten over zijn idealisme en de kennis en kunde die hij deelt met stagiaires en klanten. Deze man hoeft niet over het muurtje te kijken. Hij doet al jaren zijn eigen goesting en avonturiert op eigen bodem. Het resultaat mag er wezen: natuur in volle glorie, inspiratie in overvloed voor koks van alle kaliber en het walhalla voor een student herboristje zoals ik.

Buikske vol, harteke rust. Ik spring mijn fiets op, de nacht in. Hier kom ik zo snel mogelijk terug. Who’s in?

 


Sanguisorba zelf ontdekken?

Sanguisorba is een kleinschalige kwekerij in Ranstgespecialiseerd in de kweek van kruiden, wilde planten, eetbare bloemen en vergeten, historische gewassen.
Je kan er terecht voor cursussen, botanische diners en de aankoop van planten.
Vanaf juli tot eind februari is de kwekerij open op afspraak.
www.sanguisorba.be

Geef een reactie