Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop

Wie zijn zintuigen op scherp heeft staan heeft het ongetwijfeld gemerkt: de vlier staat in bloei. De – Gewone – vlier (want zo heet hij) is een ongewoon bijzondere struik. Je herinnert je misschien nog de lepel vlierbessensiroop waarop grootmoe trakteerde bij een verkoudheid. Lekkeuur! Ook van de super-aromatische bloesems kan je siroop maken om je drankjes en ander lekkers mee te pimpen. Aan de slag!

Dit heb je nodig

Ingrediënten

  • Vlier
    Een vijftiental witte schermen die in bloei staan. Geen schermen met bruine of nog gesloten bloemknopjes.
  • Citroen
    Een drietal citroenen. Bio, want je wil geen bespoten schil in je aftreksel.
  • Water
    Een liter volstaat.
  • Suiker
    Je hebt evenveel water als suiker nodig, een kilo dus. Minder kan ook, maar dan vervalt je siroop sneller. Wie een ‘siroop’ zonder suiker wil maken kan dit recept eens proberen. Laat me weten hoe het ging!

Materiaal

  • Weckpot
    of goed afsluitbare bokaal van 2 liter.
  • Neteldoek
    (kaasdoek, passeerdoek, neteldoek,…).
  • Grote zeef
    Zo’n metalen.
  • Kookpot
    van een liter of 4.
  • Glazen maatbeker
    of pan met een giettuit.
  • Trechter
    ook van metaal, plastiek smelt.
  • Glazen flessen
    gesteriliseerd, wil je geen schimmel.

Het recept

Een klassieke siroop wordt eigenlijk steeds op dezelfde manier gemaakt. Het is een kruidenwater of vruchtensap dat met een grote hoeveelheid suiker ingekookt wordt een stroperige substantie. De suiker dient hier vooral als bewaarmiddel, maar is natuurlijk smaakbepalend.

Ben je zo geen zoetebek of suikervriend dan kan je stoppen met de bereiding na deel één. Je hebt dan (ook heel lekker) bloesemwater dat je zo kan opdrinken of verwerken naar keuze. Voor ieder wat wils!

Deel 1: vlierbloesemwater

Ontbeesten
Je hebt vlier geplukt (en niet de giftige kruidvlier of wat anders). Daar zitten beestjes in. Leg daarom je vers geplukte schermen een uurtje op een witte doek in de zon. De beestjes maken dat ze weg zijn en jij kan opgelucht ademhalen. Moest er zich toch nog een snodaard verstoppen in een bloemetje dan zeven we dat er later wel uit.

Spoel de bloesems vooral niet af.

Knippen
Nu is het zaak om zo veel mogelijk van het stuifmeel te verzamelen en zoveel mogelijk groen te verwijderen. Knip de bloemen van hun steeltjes en laat ze neerdwarrelen in een schone bokaal. Maak er nu ook geen monnikenwerk van. Wat groensel kan geen kwaad.

Gieten
Overgiet de bloesems met een liter – o zo kostbaar – water. Niet meer dan dat.

Afwerken
Als laatste zijn de citroenen aan zet. Je wil het heerlijke aroma bemachtigen dat zich in de etherische olie in de schil bevindt. Daarnaast helpt de vitamine C bewaren en kan een ‘zuurtje’ zeker geen kwaad in dit recept.

Snij de citroenen in schijven en voeg toe aan je brouwsel. Wie ‘pro’ wil gaan kan de citroen persen, de zeste raspen en het witte, vlezige gedeelte weggooien. Te laat? Onthouden voor volgende keer!

Wachten
Dit is de moeilijkste stap. Geduld.
Na ongeveer 1-3 dagen heeft je afgesloten bokaal lang genoeg getrokken. Op kamertemperatuur, half in de zon worden jullie beiden het gelukkigst.

Wanneer het juiste moment is om over te gaan naar deel twee kan niemand je exact zeggen, maar de volgende aanwijzingen kunnen helpen:

  • Je hebt minstens 24u gewacht;
  • het bloesemwater begint te verkleuren;
  • de bloempjes worden wat bruinig;
  • er staat nog geen schuimlaag of schimmel op je water;
  • je ruikt geen muffe geur meer, maar de zoete, weeïge geur van vlier.

Deel 2: de siroop

Zeven
Zeef je brouwsel door een zeef en kaasdoek en laat het goude water in je kookpot belanden. De citroenen mag je uitpersen en aan het water toevoegen, moest je dat nog niet gebeurd zijn.

Koken
Voeg de suiker toe en breng traag aan de kook. Als het goed zit heb je nu al een aantal keer de drang niet kunnen weerstaan om je brouwsel te proeven. Je staat versteld.

Laat de siroop net voorbij het kookpunt komen en zorg dat je ondertussen genoeg gesteriliseerde flessen klaar hebt staan. Ja, daar komt wiskunde bij kijken. Voor 2 liter heb je bijvoorbeeld 8 flesjes van 250ml nodig. Neem geen te grote flessen, zo kan je meer mensen plezier doen, want te veel heb je straks toch.

Overgieten
Opgepast: heet. Giet de kokendhete siroop eventueel eerst over in een maatbeker met giettuit en nadien door de trechter in je flessen. Je zal merken dat je keuken ondertussen kleeft als gek indien je niet zorgvuldig bent geweest. Trek je dat vooral niet aan.

Klaar
Het is al zover. Je siroop is klaar. Echte helden zorgen nog voor een persoonlijk etiket en ploffen dan zelfvoldaan neer in hun tuin(zetel).

Deel 3: het feest

Nu is het feest. Je kan namelijk zo veel dingen doen met deze heerlijke siroop: enkele weken bewaren in je koelkast, uitdelen aan je vrienden, er naar kijken of er iets mee doen. Hier wat inspiratie:

  • Aanlengen met fris bruiswater en een schijfje citroen.
  • Gebruiken als zoet- en smaakstof in thee.
  • Over je fruitsalade.
  • In een cocktail.
  • In dressings.
  • In ijs.

Kortom: feest!
Smakelijk.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: