Kopje tijm.

Hoe verhoog je je weerstand?

Vroeg of laat na de Mexicaanse- en de vogelgriep zat het er aan te komen. Moeder natuur trakteert ons op een pandemie: het nieuwe corona-virus. Een niet al te dodelijk, maar zeer besmettelijk beestje dat je voorziet van een stevige longinfectie als je immuniteit het laat afweten. Het is dus dé moment om je weerstand een duwtje in de rug te geven. Enkele natuurlijk tips!

Planten zijn geen wondermiddelen. Een gezonde geest in een gezond lichaam heeft genoeg beweging, plezier, ruimte, is veel buiten, drinkt genoeg water en eet gevarieerd. Planten kunnen je wél een stevig duwtje in de rug geven om gezond te blijven.

*Update* aangezien er veel kritiek komt op foute adviesen tegen het coronavirus wil ik benadrukken om bovenstaande zin aandachtig te lezen en benadrukken dat hier geen geneesmiddelen staan beschreven tegen het virus. Kuur Natuur gaat over een gezonde levensstijl en het belang van kennis over en contact met de natuur. Ik hecht veel belang aan betrouwbare informatie en referenties. Feedback is daarbij steeds welkom!

Eerst de basis

*Update* Dat het coronavirus slecht tegen de warmte kan is een fabeltje, maar warmte ontspant je spieren en ‘verwarmende’ planten zetten je vaten open en stimuleren je bloedcirculatie. Je krijgt zo een betere verwerking van afvalstoffen. Daar kan je je voordeel uit halen!

  • Begin je dag met een kleine zuiveringskuur. Pers ’s ochtens een halve citroen en voeg het sap toe aan een grote tas kruidenthee. Citroen zit boordevol vitamine c en ontgift je spijsverteringssysteem.
  • Eet anti-oxidante groenten en fruit zodat je lichaam zich kan ontdoen van afvalstoffen: bosvruchten, broccoli, peterselie, spinazie,…
  • Drink véél en bijvoorbeeld warme kruidendranken. Aftreksels van verwarmende kruiden zoals gember, kaneel en kruidnagel zijn ideaal. Ze zorgen voor een goede bloeddoorstroming.
  • Keelpijn? Maak een gorgelmiddel van salie: doe een handvol (of meer) salieblaadjes in een pot, zet net onder water en laat een tiental minuutjes koken met het deksel op de pot. Laat afkoelen en gorgel meermaals per dag.
  • Kouwelijk, spierpijn of een zeurend gevoel in je lijf? Maak een kersenpittenkussen of kruik warm en leg die op je borst of bovenrug. Bij voorkeur nadat je ingesmeerd bent met een kruidige borstzalf (een natuurlijke ‘vicks’).
  • Beweeg en kom buiten. Een wandelingetje in de natuur is ideaal. Zowel uit de beweging, het zonlicht en de connectie met de natuur haal je voordeel voor je gezondheid. Onderzoeker Richard Hobday schrijft ook hier over de invloed van zonlicht en buitenlucht op de griep.
  • Slaap en rust genoeg. Verlucht je slaapkamer dagelijks en druppel wat etherisch olie van lavendel op je verse lakens of kledij.
  • Last but not least: Wees hygiënisch om de verspreiding van het virus te voorkomen: was je handen en hou afstand van je medemens.

Enkele inheemse planten en hun werking

Gewone vlier

Gewone vlier of Sambucus nigra is een populaire Europese struik die je terugvindt aan aan de rand van bossen en waterlopen of in gemengde hagen. Wie weet zelfs in je eigen tuin of bij de buren!

De vlier bloeit van mei tot augustus en vormt prachtige welriekende witte bloesemschermen. Vanaf augustus ontstaan de sappige bessen. Zowel bloesem als bessen zijn geneeskrachtig en worden gebruikt in de culinaire wereld. Denk maar aan het vlierbloesem-aperitief ‘Roomer’.

De Gewone vlier heeft een ondertussen wetenschappelijk bewezen antivirale werking doordat hij belangrijke virale eiwitten stukmaakt die in onze cellen willen binnendringen. Daarnaast heeft vlier hoeststillende eigenschappen waardoor dit een ideale plant is bij verkoudheid en griep.

Hoe gebruiken?
Zoals Mary Poppins zegt: “A Spoonful of sugar helps the medicine go down”. In de natuurvoedingswinkel of de supermarkt kan je een fles vlierbloesemsiroop kopen. Elke dag enkele soeplepels en je bent gesteld. Ook zeer geschikt voor kinderen. Lekker!

Echte tijm

Echte tijm of Thymus vulgaris kennen we vooral als smaakmaker in de keuken, maar deze plant heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Het is een echt Alpenkruid dat in zijn oorspronkelijke habitat nog vele varianten kent.

Tijm is een klein struikje dat 30 cm hoog kan worden. Het is familie van de Lipbloemigen (rozamarijn, lavendel, salie,…) en maakt dan ook mooie kleine witroze lipbloemen. Tijm is wintervast en mag regelmatig gesnoeid worden in de zomer.

Tijmtakjes zijn ontsmettend, infectiewerend en geschikt voor de luchtwegen door zijn krampstillende werking. De plant bevordert het oplossen en ophoesten van slijmen en heeft een leuk neveneffect op de darmen: hij is vermindert gasvorming in de darmen. Ideaal dus als je bonen hebt gegeten ;).

Hoe gebruiken?
Infuus: kook de verse of gedroogde tijmblaadjes in water en drink enkele koppen per dag.
Je kan ook ‘dampen‘ boven een pot heet water met tijmblaadjes of 3-4 druppels etherische olie, te verkrijgen in de natuurwinkel.
Voor een verwarmende massageolie voeg je een 20-tal druppels toe aan 150ml basisolie (zonnebloem, amandel, jojoba,…) om je borst en bovenrug mee in te wrijven. Of beter: laat je masseren!

Opgelet, niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

Rode zonnehoed

De Rode zonnehoed of Echinacea purpurea komt je minstens bekend voor. Tegenwoordig worden menige ‘wilde’ bloemen borders bezaaid met deze prachtige plant. Hij heeft zijn naam trouwens niet gestolen.

*Update* Er is tegenstrijdig wetenschappelijk bewijs of deze plant de immuniteit verhoogt. Wat ook gezegd wordt is is dat de plant niet ‘preventief’ werkzaam is, maar als kuur genomen zou moeten worden bij het aanvangen van een verkoudheid. Tot we zeker zijn zou ik zeggen: het proberen waard.

De Rode zonnehoed is een Noord-Amerikaanse plant tot 120 cm hoog wordt en grote bloemen vormt. Zowel de wortel als de bovengrondse delen worden gebruikt.

Echinacea purpurea heeft een weerstandsverhogende werking. Let wel, de werking is niet preventief, maar is eerder heilzaam bij het opkomen van een infectie. Studies wijzen uit dat de symptomen bij een verkoudheid verminderen en dat je sneller geneest.

Hoe gebruiken?
Van Echinacea zijn er verschillende producten verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel of apotheker, zoals pillen en tincturen. Je kan een infuus drinken van de gedroogde plant, of tinctuur nemen. Daarbij wordt de plant op alcohol gezet om de werkende bestanddelen op te lossen. Ga je liever ‘back to basic’, dan kan je ook enkele malen daags op een stuk verse wortel kauwen.

Ziezo, en nu tijd voor een fris wandelingetje en een welverdiend aperitief. Laat een stevige portie genot en plezier ook niet ontbreken dezer dagen. Hou je goed!

Geef een reactie