Citroenverbena oogst

Dit wordt’m: citroenverbena

Denk ik. Mijn eerste jaar als leerling herborist zit er bijna op. Aan’t eind van volgend jaar, en als het wat meezit, kan ik mijn getuigschrift inkaderen en aan de muur hangen. Tenminste, als het fameuze eindwerk af geraakt en voldoet voor de jury: een monografie van een plant. Het was moeilijk kiezen tussen honderden mysterieuze, inspirerende kruiden, maar deze week kwam het eureka mij verblijden: citroenverbena it is!

Stilaan krijg ik in’t snuitje dat ik een voorkeur heb voor aromatische planten die een effect hebben op het zenuwstelsel. Zo mocht de lavendel lang meedingen naar de titel boven mijn eindwerk; een plant die ik al van kleins af aan associeer met het prachtige Zuiden, rust en absolute weldaad. Of gember, met zijn geweldige smaak en eindeloze toepassingen. De citroenverbena kende ik niet, tot een klein jaar geleden.

Citroenverbena in kruidentuin

Na een bezoek aan kruidenkwekerij Claus (familiebedrijf van onze docent kruidenteelt Christian Claus – op een boogscheut van Hof Van Cleve: ideaal combi-bezoek) werden we klassikaal getrakteerd op een heerlijke kruideninfusie, vers uit de kwekerij. Een machtig, fris, vol, citroenig aroma maakte mij smooth and happy. Geserveerd met wat honing en een citroentje verwarmde ik mijn handen en ziel aan dit kopje goud. Welk goddelijk kruid mocht dit zijn? Ik nam meteen een citroenverbena mee naar huis om te soigneren als ware het één van mijn dochters.

Helaas overleefde het plantje de winter niet, dus ik moest wachten op de lente voor ik zelf voor Christian Clausje kon gaan spelen. Ondertussen staan m’n planten uit op verschillende plaatsen. Ze groeien ‘gelijk zot’ en ik oogst naar believen. Zowel manslief als dochters zijn fan, en ook tafelgasten verraste ik al met de smaak en geur: als digestief na het eten, bij een dessertje of verwerkt in een aperitief.

Citroenverbena

Het was me bij deze jongen voornamelijk om de smaak en het aroma te doen, maar sinds het stilaan tijd werd om de keuze te maken voor m’n eindwerk bekeek ik de kanshebbers eens van dichterbij. Citroenverbena kan bij ons gekweekt worden, wordt volop in Frankrijk gebruikt, maar komt oorspronkelijk uit Midden Amerika. Daar groeit hij in’t wild. Great, dit verantwoordt de lange reis richting Costa Rica die ik volgend jaar wil maken. De plant heeft een waardevolle etherische olie, helpt de spijsvertering en werkt kalmerend op het zenuwstelsel. Hier kan ik iets mee. Vamos.


Herboristen, liefhebbers: wil je een recept, bereiding, ervaring, anekdote of wat dan ook delen over citroenverbena? Wil je proefkonijnen? Kan ik komen kijken, luisteren, leren of proeven? Ik sta te popelen!
sofie@kuurnatuur.be

 

Geef een reactie