Traktor op het veld

Zelf je bloemen plukken bij Ferm

In Hombeek vlakbij Mechelen kan je heel de zomer zelf je boeket biologische bloemen gaan plukken. Ferm is het biolandbouw initiatief van Sander en Veerle, een koppel van mijn leeftijd (jong dus!) met een straffe visie die letterlijk en figuurlijk zijn vruchten afwerpt. Ik was curieus en ging loeren op het veld.

Zelfpluk en veldverkoop

‘Bloemen mag je zelf plukken’ staat er op het bord. Veerle is nog maar een maand geleden mama geworden van Loes. Terwijl het boeleke slaapt staat ze genereus de bloemen te tellen die we zelf op het veld zijn gaan snijden. Ik koos onder andere voor kleurrijke dahlia’s, witte korenbloemen en euh…een bos ‘onkruid’: doorgeschoten koriander met fijne witte bloemetjes. Een spotgoedkoop en uniek geurend boeket waar ik straks moederlief mee zal plezieren tijdens ons familiediner.

Vandaag is het niet alleen zelfplukdag, maar ook veldverkoop. Elke woensdag kan je hier je biologische groenten en kruiden komen kopen, recht vanop het veld. Kraakvers en wreed lekker. Dat moét wel, want wat met liefde en passie gekweekt wordt, dat smaakt dubbel zo goed!

Biologisch boeren

Ik vind kersverse vader Sander op zijn knieën tussen de bieten en slasoorten. Deze boer gebruikt geen pesticiden of meststoffen die het natuurlijk evenwicht van de bodem verstoren. Dat maakt dat hij het onkruid met de hand zit te wieden, meter per meter. Ook van ziekten en plagen blijft zijn plantgoed niet gespaard. Vooral de koolsoorten hebben makkelijk ‘prijs’. Die worden afgedekt met een gaas tegen de beestjes, maar de biodiversiteit doet onvermijdelijk zijn ding hier. Dat heeft voor- en nadelen. Divers en biologisch boeren is stevig travakken, dat is duidelijk!

Hoe het allemaal begon

Bord aan de inkom van Ferm.

Sander en Veerle leerden elkaar enkele jaren geleden kennen bij Landwijzer, de (enige) opleiding voor biologische landbouw die Vlaanderen ‘rijk’ is. Ieder met een pak ervaring achter de rug startten ze daar aan de verwezenlijking van hun toekomstplannen.

Voordien werkte Sander voor verschillende groenten- en fruittelers en als tuinaannemer tot hij zin kreeg om de touwtjes zelf in handen te nemen. Hij staat even op het punt om een CSA project over te nemen, maar zijn plannen krijgen een andere wending tijdens de opleiding. Hij besluit om als boer met restaurants te willen samenwerken en leert ‘zijn’ boerin kennen.

Veerle is gespecialiseerd in de kweek van bloemen en kruiden die ze verwerkt tot prachtige boeketten. Met haar project ‘Juffer’ kon ze heel wat klanten bereiken, maar ook voor haar lag er nog een uitdaging in het verschiet. Samen beginnen ze er van te dromen om zelf een waardevol project op te starten. Niet evident, want daar is veel geld voor nodig, een plan, een afzetstrategie. En vooral: grond.

Boerenveld

Twee jaar geleden wisten ze een akker van 1,5 hectare op te kop te tikken. Niet evident, want gezonde grond is moeilijk te vinden en meestal moeilijk bewerkbaar door het vele onkruid. Dit oude rapenveld leek veelbelovend en zo konden ze beginnen met een hoop plannen onder de arm. ‘Ferm’ was geboren!

Het is soms dag en nacht zwoegen, maar de resultaten mogen er wezen. Iedere week levert Ferm diverse biologische groenten en kruiden aan een twintigtal zaken in Antwerpen en Mechelen. Zo bevoorraden ze enkele betere restaurant zoals Magma van sterrenchef Maarten Van Essche en Jules Colruyt, bloemenwinkel  Mr. H. Bouquet in Antwerpen en de verpakkingsvrije winkel Kabas in Mechelen. Nieuwe klanten moeten zelfs nog even op hun honger blijven zitten, tenzij ze in de leveringsronde passen.

Waar vind je Ferm? 

Iedere zaterdag staat Ferm van 8u tot 13u op de markt in Mechelen en iedere 1e en 2e zaterdag van de maand op de Kraakvers markt in Antwerpen.

Het veld is dagelijks toegankelijk om zelf je bloemen te gaan plukken. Tussen zonsopgang en zonsondergang kan je terecht in de Vennestraat 7 te Zemst. Materiaal en een woordje uitleg vind je ter plaatse.

Meer weten? 
Bezoek de site van Ferm of volg ze op Facebook.

Geef een reactie