Kruiden in de les

Melde: onkruid of vergeten groente?

Vergeelde posters met rare paddenstoelen en de snerpende stem van de biologieleerkracht. Dat is wat ik me herinner over het plantenrijk. Mijn kennis is niet wat ze zou moeten zijn dus, 20 jaar later. Vandaag staat er opnieuw een leerkracht voor m’n neus. Ze heeft ergens onkruid staan wieden, een grote emmer vol, die bewijst dat we een bende sufferds zijn die niet meer weten welke schatten er in onze eigen tuin groeien.

Niemand van ons, cursisten, kan meer dan de helft van de planten determineren. Ik herken witte peen, rode klaver, gele mosterd, duizendblad en dat is het dan ook. Naast één plant die afgelopen weekend tijdens een bezoek aan de kruidentuin van Vordenstein ook al mijn aandacht trok: een exemplaar uit de Ganzenvoetfamilie, de Melde (Atriplex).

We kennen deze rakker maar al te goed. Melde-soorten groeien zowat overal waar we niet maaien en wordt makkelijk beschouwd als een ongewenst kruid. Het woekert in bermen, weides, tuinen en zelfs op de middenstrook van de autostrade. Het verspreidt zich zeer gemakkelijk en is eerlijk gezegd ook niet moeders mooiste.

Melganzevoet in de berm.

Hier volgt uiteraard een dikke ‘maar’.

De Wilde Melde en de Melgazenvoet (allebei zeer gelijkend) zijn planten die duizenden jaren geleden al door de mens werden gegeten. De zaden zijn graanachtig en werden vroeger vermalen tot meel voor in brood of gekookt tot een pap. De bladen kunnen rauw of gestoofd gegeten worden en hebben een pittig spinazie-achtig smaakje. Je voelt het aankomen, dit is geen onkruid, maar een gezonde, vergeten groente boordevol eiwitten, ijzer, calcium en vitaminen.

Quinoa of Gierstmelde.

Gezond, vergeten en alomtegenwoordig, maar hier blijft het niet bij. Wie goed kijkt herkent een aantal familieleden van dit kruid. De Melde-soorten zijn verwant aan spinazie, rode biet, en….quinoa! Quinoa is dus ook géén graan zoals vaak gedacht wordt, maar een zaad van de Gierstmelde. Dit hippe gewas, dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika werd ingevoerd heeft zo z’n pro’s en contra’s en heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als onze inheemse Melganzenvoet.

Genoeg redenen dus om te experimenteren in de keuken.

Wat leuk is, is dat de bovengenoemde familieleden zowel qua smaak als qua uitzicht uiterst goed overeenkomen op je bord. Je vindt op het internet ettelijke recepten die quinoa, rode biet en spinazie combineren. De spinazie kan je eenvoudig veranderen door de blaadjes van de Wilde Melde, Tuinmelde of Rode Melde. Ik zou ze niet gaan plukken langs de E17, maar er staat wellicht een exemplaar in uw buurt.

Het is het proberen waard. Smakelijk!

 

*De informatie op deze website is louter educatief.
Het gebruik van planten is op eigen risico en vervangt geen doktersadvies.* 

Geef een reactie